Tarta Limonkowa

Składniki:
Spód:300g ciastek digestive (pełnoziarniste herbatniki) lub podobnych 3/4 kostki masła
Krem:4 żółtka1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)1 łyżka otartej skórki z limonki1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)Dodatkowo:250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżeczki cukru wanilinowegotrochę otartej skórki z limonki

Przygotowanie :
Spód : Rozpuszczamy masło, ciastka pokruszyć w malakserze lub blenderze na piasek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem (użyłam blaszki z wyjmowanym dnem). Spód i boki wyłożyć ciasteczkową masą, wyrównując i dociskając ją do formy. Następnie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez 10 minut.
Po wyjęciu spodu z piekarnika zwiększyć temperaturę do 170oC.

Krem :

Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać słodzone mleko, sok z limonki i skórkę, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Krem wylać na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Ozdobić nią wierzch tarty i posypać troszkę skórką z limonki

Reklamy

5 thoughts on “Tarta Limonkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s